Olympische Winterspelen 1956 In Cortina D'Ampezzo

De Vijfde (Winter) Olympische Spelen werden in 1956 gehouden in Cortina d'Ampezzo (Italië) van 26 januari tot 5 februari. Er deden 942 atleten aan mee, waaronder 146 vrouwen, uit 33 landen. Dit jaar maakte het USSR-team zijn debuut op de Spelen (53 atleten), wat de machtsverhoudingen radicaal veranderde. In totaal werden er 245 wedstrijden gehouden in 5 sporten, het skiraceprogramma werd gewijzigd en uitgebreid. Dus in plaats van de wedstrijd van 18 km vonden er skiwedstrijden van 15 en 30 km plaats. Vrouwen streden om goud op de 3x5 km estafette.

Olympische Winterspelen 1956 in Cortina d'Ampezzo

Al in de jaren twintig en dertig was Cortina d'Ampezzo een redelijk bekend wintersportcentrum. Hier werden alpineskiën en skikampioenschappen gehouden. Deze badplaats was in 1940 ook genomineerd voor de Olympische Spelen.

Aan het begin van de Spelen was de stad volledig getransformeerd. Er werd een prachtig modern stadion met tribunes van 4 verdiepingen gebouwd, een hogesnelheidsbaan voor skaters op grote hoogte werd voorbereid. Er werd ook een nieuwe springplank (80 m) gebouwd - volgens de deelnemers aan de wedstrijd een van de beste ter wereld.

Voor het eerst dit jaar heeft een van de atleten namens alle deelnemers aan de Spelen de Olympische eed afgelegd (dit werd gedaan door de Italiaanse Juliana Chenal-Minuzzo). De tv-uitzending van dergelijke wedstrijden werd ook voor de eerste keer gehouden.

Zoals eerder vermeld, veranderden de atleten van de USSR de machtsverhoudingen radicaal in hun voordeel. Ze hebben deelgenomen aan alle competities, behalve bobsleeën en kunstschaatsen. L. Kozyreva verdiende het eerste goud in de 10 km skirace voor de Sovjet-Unie, en de tweede en derde plaats werden ook gedeeld door Sovjet-skiërs. In de estafette won het Sovjetteam zilver en daarna wonnen de Finse skiërs. De eerste Olympische winnaars in de geschiedenis die niet uit de Scandinavische landen kwamen, waren ook onze atleten - Pavel Kolchin droeg 3 prijzen bij aan het nationale team van de USSR - 1 gouden en 2 bronzen medailles.

Bij het langlaufen voor mannen was de strijd relatief gelijk. Noren, Finnen, Zweden en atleten uit de USSR kregen elk een hoogste onderscheiding. Bij het schansspringen was de Fin L. Hyvärinen (81 en 84 m), die de nieuwe springtechniek oefende, de beste en S. Stenersen uit Noorwegen vierde de overwinning in de biatlon. Alpineski-competities werden vol vertrouwen gedomineerd door de Oostenrijkse A. Sailer, die alle 3 soorten competities had gewonnen.

Wat betreft de belangrijkste sensatie van de VIII Olympische Winterspelen, presenteerden Sovjetatleten het aan het publiek. De Noren, die er in 1952 met kop en schouders bovenuit staken, waren tevreden met slechts twee zilveren onderscheidingen. Atleten uit de USSR waren deze keer beter: dit werd bewezen door een nieuw wereldrecord (40, 2 s) en E. Grishin's "goud" op een afstand van 500 m, evenals twee wereldrecords (en natuurlijk 2 gouden medailles) op een afstand van 1500 m allemaal hetzelfde Grishin en Yu. Mikhailov. Het Olympisch record op een afstand van 5000 m werd neergezet door onze B. Shilkov. De noorderlingen vierden de overwinning slechts één keer - op 10.000 m (1e plaats werd ingenomen door de Zweed S. Erickson).

In bobslee (deuce) wonnen de Italianen zilveren en gouden medailles, de Zwitsers wonnen gouden medailles in de vieren en Italië was tevreden met de tweede plaats. In enkelvoudig kunstschaatsen werden kunstschaatsers uit de VS kampioen, in het paarprogramma - uit Oostenrijk.

De hockeyspelers van het nationale team van de USSR versloegen vol vertrouwen al hun rivalen en werden kampioen van de Olympische Spelen, en de onoverwinnelijke Canadezen waren tevreden met slechts de 3e plaats en lieten de Verenigde Staten doorgaan (ze verloren van de Amerikanen 1: 4).

Als gevolg hiervan nam de USSR in het algemeen klassement de eerste regel - 104 punten en 16 medailles (7-3-6), de tweede plaats was in Oostenrijk - 66, 6 punten en 11 medailles (4-3-4), de derde plaats was in Finland - 57 punten en 6 medailles (3-3-1).