Inhoudsopgave:

Het basketbalspel is een van de meest populaire ter wereld, maar niet iedereen kan zeggen hoe lang een basketbalspel duurt. Kwartalen, overuren, pauzes, time-outs - hun duur is vaak twijfelachtig.

Hoe lang duurt een basketbalwedstrijd?

Hoe de tijd wordt geteld in basketbal

Basketbal is een van die sporten waarbij de netto tijd wordt bijgehouden. De stopwatch van de scheidsrechter werkt alleen als de bal in het spel is. Als hij het veld verlaat of er pauzes van andere aard zijn, wordt de wedstrijdtijd stopgezet. Het aftellen begint opnieuw nadat de bal in het spel is.

Het spel zelf is opgedeeld in vier gelijke kwarten. Ze kunnen 10 of 12 minuten duren. Tegelijkertijd worden segmenten van 12 minuten momenteel alleen beoefend in de National Basketball Association (NBA), die in Noord-Amerika bestaat. In alle andere toernooien duurt een kwart 10 minuten.

Het spel begint met een springbal, die in de middencirkel van het veld wordt gespeeld. Er zijn pauzes van 2 minuten tussen de kwartalen. In dit geval worden het tweede en derde kwartaal gescheiden door een lange pauze - 15 minuten.

De basketbalwedstrijd wordt gewonnen door het team met de meeste punten aan het einde van de speeltijd (40 of 48 minuten, afhankelijk van de regels). Als de score gelijk is, wordt overwerk toegekend (extra 5 minuten). Teams spelen totdat er een winnaar is bepaald. Er kunnen geen remises zijn, dus er worden zoveel overuren besteed als nodig is (een, twee, drie, enz.).

Alle vermelde cijfers hebben betrekking op de netto wedstrijdtijd. Als we de gebruikelijke tijd nemen, duurt een basketbalspel in de regel ongeveer 1-2 astronomische uren (met pauzes in het spel, met pauzes, overuren).

Speciale regels

Elk team krijgt 24 seconden voor één aanval (in de NBA - 32). De tijd wordt geteld vanaf het moment dat de bal de handen van de speler raakt, en voordat deze verstrijkt, moet het team de basketbal "shell" kwijtraken. Anders onderbreekt de scheidsrechter de aanval met zijn fluitje en geeft de bal door aan het andere team. In de regel eindigt balbezit met een worp op de ring van de tegenstander.

Bovendien moet de bal in de eerste 8 seconden van balbezit van de eigen helft van het veld naar de andere kant worden overgebracht. En bij een inworp of tijdens een vrije worp moet de bal binnen 5 seconden de handen van de basketballer verlaten. Er is ook een regel van 3 seconden: dit is de tijdslimiet voor een speler om onder de ring van de tegenstander te zijn.

Spelduur record

In 2006 was Noord-Amerika gastheer van de langste basketbalwedstrijd ooit. De teams van Duke en North Carolina speelden meer dan 58 uur, van zaterdagochtend tot maandagavond. De wedstrijd werd speciaal gehouden om een tijdrecord te vestigen, en de opbrengst van de kaartverkoop werd doorgesluisd naar een goed doel.