Het Eerste Russische Brons In Een Vrouwelijk Skelet

Voor het eerst in de geschiedenis van de Olympische Spelen won een Russische atleet een bronzen medaille in het skelet.

Elena Nikitina op de baan

In de geschiedenis van de Olympische Spelen hebben Russische atleten die strijden in de vrouwelijke skeletdiscipline nog nooit het podium beklommen. Tot 2014 was Ekaterina Mironova de beste Russische skeletonatleet, die op de Olympische Spelen in Canada slechts de zevende plaats wist te behalen.

Op de Sanki-slee- en bobsleebaan werd het Russische skeletonteam tegelijkertijd vertegenwoordigd door drie atleten in dit soort wedstrijden - Elena Nikitina, Olga Potylitsyna en Maria Orlova. Volgens de resultaten van de Olympische race kwamen alle drie de meisjes in de top zes, wat een behoorlijk goed resultaat is voor het team.

De skeletonwedstrijd voor dames duurde twee dagen. Na de eerste wedstrijddag bezette Elena Nikitina de derde lijn van het klassement en kon deze positie na haar laatste race behouden. Haar totale baantijd voor de vier runs was 3 minuten en 54,30 seconden. De overwinning in de vorm van een Olympische gouden medaille in deze sport ging naar de vertegenwoordiger van Engeland - Elizabeth Yarnold, en het zilver - naar Noel Picus-Pace (VS).

Een interessant feit was dat Elena Nikitina vrij onverwachts een skelet begon te krijgen, voordat ze speelde voor het nationale voetbalteam van Moskou. Ze kwam pas in 2009 in het Russische nationale skeletonteam. Bij haar allereerste deelname aan de Wereldbeker behaalde Nikitina meteen de tiende plaats, haar landgenoten met meerdere posities voor. De bronzen Olympische medaille in Sochi is niet het enige podium voor de 21-jarige atleet. In januari 2013 werd ze het eerste Russische meisje dat het Europees Kampioenschap Skeleton won.