Hoe Verliepen De Olympische Spelen Van Squaw Valley In 1960?

De VIII Olympische Winterspelen werden gehouden van 18 februari tot 28 februari 1960 in het Amerikaanse skigebied Squaw Valley, dat op het moment van zijn nominatie voor het recht om de spelen te organiseren nog geen stad was. Toch viel de keuze van het IOC op hem.

Hoe verliepen de Olympische Spelen van Squaw Valley in 1960?

Squaw Valley was vanaf het begin niet goed geschikt voor de Olympische Winterspelen. Ook de voorbereidingsfase liep vertraging op, het Internationaal Olympisch Comité dacht zelfs aan uitstel van de Olympische Spelen. Als gevolg hiervan werden de wedstrijden nog steeds gehouden, maar hadden veel faciliteiten geen tijd om te bouwen, waardoor de competitie in sommige sporten moest worden afgelast. Met name de bobsleeërs gingen niet van start, omdat er niet genoeg geld en tijd was voor de aanleg van de baan.

Het aantal deelnemers dat naar de Olympische Spelen kwam, liet ook veel te wensen over, ze waren aanzienlijk minder dan bij de vorige spelen - 665 atleten uit 30 landen. In acht sportdisciplines werden 27 prijsreeksen gespeeld.

Het door het IOC goedgekeurde volkslied werd voor het eerst gespeeld op de Olympische Spelen van Squaw Valley. Een van de kenmerken van deze wedstrijden was ook de hoogte van het terrein - Squaw Valley ligt op een hoogte van 1889 meter boven de zeespiegel, wat extra moeilijkheden voor de atleten veroorzaakte.

Op het wedstrijdprogramma stond biatlon, de Zweed Claes Lestanden won de individuele wedstrijd van 20 km. Qua snelheid verloor hij van veertien rivalen, maar kon door nauwkeurig schieten toch winnen. De Fin Antti Tyrväinen won de zilveren medaille, de Sovjet-atleet Alexander Privalov won het brons.

De Olympiërs van de USSR presteerden erg goed in het schaatsen en wonnen 6 gouden, 3 zilveren en 4 bronzen medailles. Bij het schansspringen was er geen gelijke aan de atleet uit de DDR Helmut Recknagel. Bij kunstschaatsen voor mannen en vrouwen ging beide goud naar de Amerikanen - David Jenkins en Carol Hayes. Bij het paarschaatsen werd de overwinning behaald door de Canadezen Barbara Wagner en Robert Paul.

Bij hockey werd de overwinning gevierd door de Amerikanen, de tweede plaats ging naar Canada. Sovjet-hockeyspelers behaalden de derde plaats en verloren van het Amerikaanse nationale team met een score van 2: 3 en Canada 5: 8. Langlaufen was niet erg succesvol voor atleten uit de USSR, Maria Gusakova won de enige gouden medaille in de 10 km-race. Zilver en brons gingen ook naar Sovjet-skiërs Lyubov Kozyreva en Radya Eroshina. Dezelfde atleten wonnen nog een zilveren medaille in de teamestafette.

Volgens de resultaten van de competitie behaalden Sovjetatleten de eerste plaats in de teamcompetitie, nadat ze 7 gouden, 5 zilveren en 9 bronzen medailles hadden gewonnen, werd de belangrijkste bijdrage aan de overwinning geleverd door skaters. De tweede plaats werd ingenomen door het verenigde team van Duitsland, waaronder de Olympiërs uit Duitsland, de Duitse Democratische Republiek en West-Berlijn, ze wonnen 4 gouden medailles, 3 zilveren en 1 bronzen. De derde plaats ging naar atleten uit de VS - 3 gouden medailles, 4 zilveren en 3 bronzen medailles.