Olympische Winterspelen 1994 In Lillehammer

1737 atleten uit 67 landen namen deel aan de XVII Olympische Winterspelen in Lillehammer (Noorwegen). Ze streden om 61 sets prijzen in 12 sporten. Het Internationaal Olympisch Comité organiseerde deze spelen twee jaar na de vorige om de timing van de Olympische zomer- en winterspelen te scheiden.

Olympische Winterspelen 1994 in Lillehammer

Voor de eerste keer in Lillehammer speelden atleten uit de voormalige USSR als afzonderlijke teams, terwijl het Russische team uitstekende resultaten liet zien en de meeste gouden medailles had gewonnen - 11. Als gevolg daarvan nam het de eerste teamplaats in, maar verloor in de totaal aantal gewonnen medailles voor de Noren - 26 versus 23.

De Russen pakten bijna al het goud in kunstschaatsen: Alexey Urmanov in het enkelspel voor heren, Oksana Grischuk en Evgeny Platov in de dansparencompetitie, een andere triomf van de spelen was het paar Ekaterina Gordeeva en Sergei Grinkov. Een vertegenwoordiger van de Sovjetschool voor kunstschaatsen, de Oekraïense Oksana Baiul, won ook bij vrouwen.

Het Russische biatlonteam presteerde uitstekend, waarin Sergey Chepikov schitterde, die de sprint won. Het damesteam, onder leiding van Anfisa Reztsova, won de estafette, de heren lieten het Duitse nationale team voorgaan en wonnen zilver. Een andere gouden medaille werd naar ons team gebracht door de winnaar van de 20 km-race voor heren, Sergey Tarasov.

Het damesskiteam bestaande uit Lyubvi Egorova, Elena Vyalbe, Larisa Lazutina en Nina Gavrylyuk liet niemand kans. Lyubov Egorova werd de drievoudig kampioen van de spelen in Lillehammer, die ook de vijf kilometer wedstrijd won met de klassieke slag en de 15 km wedstrijd volgens het Gundersen systeem. Bij de mannen in deze sport was de Noor Bjorn Daly magnifiek, die twee keer goud en zilver won. Oezbekistan won de eerste Olympische gouden medaille. Lina Cheryazova was de beste in freestyle acrobatiek, voor het eerst gepresenteerd op de White Olympics.

Helaas bleven Russische hockeyspelers zonder medailles achter. In de halve finale kon onze ploeg niet voorbij de Zweden komen en in de wedstrijd om de derde plaats verloren we van de Finnen. De laatste wedstrijd Zweden-Canada eindigde voor het eerst in de geschiedenis van de Olympische Spelen met een shootout, waarin de Zweden preciezer waren. Andere helden van Lillehammer zijn onder meer de Noorse schaatser Johan-Olaf Koss, die op drie afstanden won.