Olympische Zomerspelen 1920 In Antwerpen

De Olympische Zomerspelen, VII op rij, werden gehouden in Antwerpen. Ze zijn officieel geopend op 14 augustus en gesloten op 30 augustus. De eerste wedstrijden in hun kader (competities van kunstschaatsers en hockeyers) werden echter in april uitgesteld. In juli streden zeilers en schutters om medailles, en de voetballers speelden in augustus en september.

Olympische Zomerspelen 1920 in Antwerpen

De Olympische Spelen van 1920 in Antwerpen werden in totaal gehouden van 23 april tot 12 september. 2675 atleten (waaronder 78 vrouwen) uit 29 landen van de wereld streden om de hoogste prijzen in 158 disciplines uit 25 sporten. De jongste deelnemer was Nils Skoglund uit Zweden (14 jaar en 8 dagen), de oudste was Oskar Swann, opnieuw uit Zweden (72 jaar en 281 dagen). Het nationale team van de VS verdiende de meeste medailles - 94 stukken. De Amerikanen Lloyd Spooner en Willis Lee hadden de meeste medailles - elk 7 stuks.

Van 15 tot 23 augustus werden atletiekwedstrijden gehouden. 509 mannen streden om medailles in 29 disciplines. De jongste atleet was de Spanjaard Diego Ordonez (16 jaar en 283 dagen), de oudste was Matt McGrath, een inwoner van de Verenigde Staten (42 jaar en 243 dagen). Finn Paavo Nurmi en Zweed Erik Backman verdienden de meeste onderscheidingen - elk 4 medailles.

Voor de heren werd voor het eerst een hordenloop van 3000 m toegevoegd.

Atleten uit Duitsland en geallieerde landen in de Eerste Wereldoorlog (Bulgarije, Turkije en Oostenrijk-Hongarije) waren niet uitgenodigd. Om politieke redenen woonden ook atleten uit Sovjet-Rusland de Olympische Spelen niet bij.

In Antwerpen werd voor het eerst de Olympische vlag gehesen en werd de Olympische eed uitgesproken - deze tradities worden vandaag gerespecteerd.

De held van de Spelen was Finn Paavo Nurmi, die de cross won in de individuele en teamkampioenschappen en de 10.000 m race, en ook een zilveren medaille behaalde op de 5.000 m. De Engelsman Albert Hill verdiende 2 topprijzen - in de 800 en 1.500 m race.

In Antwerpen sloot hij zijn carrière af met het winnen van zijn vierde Olympische gouden medaille in zijn carrière (marathon), een van de helden van de Olympische Spelen van 1912 in Stockholm - stayer Hannes Kolehmainen. Naast vier gouden onderscheidingen had hij één "zilver".

Het algemene medailleklassement (in termen van het aantal hoogste onderscheidingen) werd geleid door het Amerikaanse team met 9 gouden, 12 zilveren en 8 bronzen medailles. Finland had ook 9 gouden medailles, maar zilver en brons waren respectievelijk 4 en 3. Derde plaats - Groot-Brittannië - 4 prijzen van elke waarde.