Olympische Zomerspelen 1924 In Parijs

Zes Europese steden streden om de Olympische Zomerspelen 1924. De voorkeur ging uit naar Parijs, waardoor de verdiensten van de Fransman Coubertin - de grondlegger van de Olympische Spelen - werden opgemerkt.

Olympische Zomerspelen 1924 in Parijs

De voorbereidingsperiode was best moeilijk, maar de organisatie van de Spelen zelf was onberispelijk. Dit waren de laatste wedstrijden waar Pierre de Coubertin bij de voorbereiding betrokken was. De Olympische Spelen van Parijs zijn een van de meest bezochte geworden. Meer dan 620 duizend mensen keken ernaar. De openingsceremonie op 5 juli werd bijgewoond door de president van de Franse Republiek Gaston Doumergue, de Prins van Wales en Prins Carol van Roemenië.

44 landen en 3.092 atleten namen deel aan de VIII Olympische Spelen. Voor het eerst namen atleten uit Ierland, Mexico, Roemenië, Uruguay, de Filippijnen en Ecuador deel. De teams van Duitsland en de USSR mochten niet spelen vanwege de onstabiele politieke situatie in deze landen.

Het programma van de Spelen omvatte wedstrijden in 17 sporten. Er waren demonstraties van Frans boksen en Baskische balspelen. Deze Spelen waren de laatste keer dat rugbytoernooien werden gehouden. Vrouwen namen deel aan zwem-, duik-, scherm- en tenniswedstrijden.

De grote loper uit Finland Paavo Nurmi werd erkend als de held van de Olympische Spelen, die vijf gouden medailles won. De ster van de Amerikaanse zwemmer Johnny Weissmuller is opgestaan in Parijs. Hij won de twee hoofdafstanden en de vrije slag-estafette en won drie gouden medailles. Vijf medailles, waarvan drie gouden, werden gewonnen door een zwaardvechter uit Frankrijk Roger Ducre.

Op deze Spelen werd de tenniscompetitie voor de laatste keer gehouden voor de grote doorbraak vanwege meningsverschillen tussen de International Tennis Federation en het IOC. Pas in 1988 keerde tennis terug naar de Olympische Spelen. Amerikaanse tennissers hebben geen enkele kampioenstitel gemist, met vijf gouden medailles.

Aan het voetbaltoernooi deden 22 teams mee. Voor het eerst versloegen de overzeese voetballers - Uruguayanen - het sterke team van Joegoslavië met een score van 7: 0.

In het algemeen klassement werd de overwinning op deze Olympiade gewonnen door Amerikaanse atleten, op de tweede plaats was het thuisteam en op de derde plaats - de atleten van Finland.