Wie Is Roman Vlasov

Russische worstelaars namen met succes deel aan de XXX Olympische Zomerspelen in Londen. Een van de gouden medailles werd gewonnen door een jonge atleet Roman Vlasov. Hij won een overwinning in de gewichtscategorie tot 74 kg in een duel met een lid van het Armeense nationale team Arsen Julfalakyan.

Wie is Roman Vlasov

Roman Vlasov ging van kinds af aan naar zijn Olympisch goud. Hij werd geboren op 6 oktober 1990 in Novosibirsk. Van jongs af aan groeide de jongen op zonder vader. Soms had het gezin geldproblemen. Roman herinnerde zich dat er dagen waren dat de koelkast leeg was. Maar dergelijke moeilijkheden versterkten alleen de wil van de atleet. Zijn motto was de zin uit de cultroman van zijn favoriete schrijver, Ernest Hemingway: "De mens is niet gemaakt om een nederlaag te lijden." Roman legt uit dat hij elke mislukking ziet als een reden om rekening te houden met zijn fouten en ze in de toekomst te corrigeren.

Misschien is dat de reden waarom de jonge man tegenwoordig wordt beschouwd als een van de sterkste worstelaars van de Grieks-Romeinse stijl. En hij werd naar de sportafdeling gebracht door zijn oudere broer Artem, die bezig was met worstelen, een meester in sport was en de winnaar van het Russische kampioenschap onder jongeren in deze sport. Roman herinnert zich hoe zijn broer toen tegen hem zei: "Je wordt zeker een kampioen." En zo gebeurde het, en Vlasov heeft veel kampioenstitels.

In 2011 werd hij bijvoorbeeld de gouden medaillewinnaar van het Russisch Grieks-Romeins worstelkampioenschap in Tyumen. In datzelfde jaar won hij een bronzen medaille op het EK in Dortmund. Vlasov trok conclusies uit zijn fouten die hij tijdens dit toernooi maakte en pakte goud op de Wereldkampioenschappen in Istanbul in september. Dan waren er nog andere succesvolle toernooien, waar Roman de winnaar werd. Waaronder het Europees kampioenschap in 2012, waar de Russische atleet de hoogste onderscheiding won.

En nu, eindelijk, een welverdiende overwinning op de Olympische Zomerspelen in Londen. Direct na de prijsuitreiking gaf Roman toe dat hij zich nog niet volledig had gerealiseerd dat hij Olympisch kampioen was. Hoewel hij naar de wedstrijd ging in de hoop een gouden medaille te behalen. Vlasov zei dat hij van plan is om na de Olympische Spelen wat rust te nemen en dan verder te trainen. Hij moet immers naar nieuwe overwinningen.