Kwartfinales FIFA Wereldbeker 2014: Nederland - Costa Rica

De finale van de kwartfinales van het WK voetbal vond op 5 juli plaats in de Braziliaanse stad El Salvador. De nationale teams van Nederland en Costa Rica streden om het speelrecht in de halve finales van het wereldkampioenschap.

Dit teamspaar was het enige team waar een duidelijke favoriet was onder de andere teams die in het stadium van de kwartfinales speelden. Nederland leek voor het startsignaal de voorkeur, maar de Costa Ricanen hadden nog steeds het recht om hun voetbalverhaal voort te zetten.

De wedstrijd begon met een Europese voorsprong. Tijdens de eerste helft creëerden de afdelingen van van Gaal veel gevaarlijke scoringskansen, maar Navas redde de ploeg uit Midden-Amerika. Van Persie, Sneijder, Depay kregen kansen, maar aan het einde van de eerste helft bleef de score op nul. Costa Ricaanse spelers probeerden de poorten van de Europeanen alleen vanuit standaarden te bedreigen, maar het zag er niet zo gevaarlijk uit als fans van Midden-Amerika zouden willen.

In de tweede helft van de ontmoeting ontketende Oranje opnieuw een golf van aanvallen op het doel van de tegenstander en bleef de Costa Ricaanse doelman wonderen verrichten op het doel. De laatste tien minuten van de tweede helft waren extreem moeilijk voor Costa Ricaanse spelers. In de 82e minuut schudde Sneijder het frame van de poort van Costa Rica met een klap, in de 84e minuut stond Van Persie al op doel vanuit een dodelijke positie, maar Navas redde opnieuw.

In de 90e minuut blokkeerde de Costa Ricaanse Teihead-speler op de doellijn de weg voor de bal in het doel, waarna de lat ook de Amerikanen redde.

90 minuten van de vergadering hebben de winnaar niet onthuld. Nullen brandden op het scorebord, wat niet het totale voordeel van Nederland weerspiegelde.

In de extra tijd bleef Nederland het doel van de rivalen belegeren en de doelman Navas redde keer op keer. Waar de Costa Ricaanse doelman al machteloos stond, redde het kozijn van het hek. Sneijder had dus in de 119e minuut het winnende doelpunt kunnen maken, maar de lat speelde voor Costa Rica. Toegegeven, de Costa Ricanen hadden in de extra tijd één kans om te scoren. In de 117e minuut kreeg Urenia een goede pass van een partner en schoot de Nederlander vanuit het strafschopgebied op doel. Doelman Sillesen redde Nederland.

De speeltijd van de wedstrijd eindigde in een doelpuntloos gelijkspel. Maar er kan worden gesteld dat de score duidelijk niet volgens de wedstrijd was. Oranje had minstens vijf prachtige kansen om het doelpunt van de tegenstander te scoren, maar alles werd beslist door de penalty's na de wedstrijd.

Voor de reeks van 11 meter verving Van Gaal de Nederlandse doelman. Tim Krul betrad het veld, die de laatste held van de bijeenkomst werd. De Nederlander redde twee penalty's, waardoor Nederland in de reeks van 11 meter kon winnen met een stand van 4-3.

Nederland gaat door naar de halve finale om het op te nemen tegen Argentinië, terwijl Costa Ricanen trots het toernooi verlaten met een team dat in speeltijd voor niemand heeft verloren in vijf wedstrijden van het wereldkampioenschap voetbal.