Hoe Verliepen De Olympische Spelen Van 1928 In St. Moritz

Van 11 tot 19 februari werden in St. Moritz (Zwitserland) de Tweede Olympische Winterspelen van 1928 gehouden. De kanshebbers voor de Spelen waren Enelberg, Davos en St. Moritz. De keuze voor het laatste was te wijten aan de aanwezigheid van goede skipistes op deze plaats.

Hoe verliepen de Olympische Spelen van 1928 in St. Moritz

De Olympische Winterspelen van 1928 werden bijgewoond door 25 landen, 491 atleten (waarvan 27 vrouwen). Medailles werden uitgereikt in 13 nummers van zes sportprogramma's.

Bij schaatsen en skiën nam de rivaliteit toe, maar het resultaat verschilde praktisch niet van de resultaten van de eerste Olympische Spelen in 1924. Atleten uit Noorwegen hebben hier slechts één van de vier gouden medailles verloren (skiën).

Bij het schaatsen won Klas Thunberg uit Finland twee gouden medailles op afstanden van 1500 m en 500 m. Noren Bernt Evensen en Ivar Ballangrud wonnen elk één goud in dezelfde wedstrijden.

Zweedse skiërs wonnen de 50 km race. Volgens experts verhinderde de gezwollen zware skipiste door de dooi dat de Noren hun hoge looptechniek niet konden demonstreren. Over een afstand van 18 km, toen er nog geen dooi was, toonden skiërs uit Noorwegen zich veel sterker dan hun rivalen. Goud op deze afstand werd gepakt door Johan Grottmsbroten, hij was ook de eerste in biatlon.

Zwitserse atleten in skeletoncompetities slaagden er niet in om een enkele medaille te behalen. Maar de Amerikanen wisten goud en zilver te winnen in snelle slederaces. De deelnemers uit de VS bleken ook sterker te zijn dan anderen in bobslee - het tweede Amerikaanse team won, het eerste behaalde de tweede plaats.

Het hockeytoernooi werd gewonnen door de Canadezen. Ze gaven geen enkel doelpunt aan hun rivalen uit Zweden.

Tijdens de kunstschaatswedstrijd kon alleen Gillis Grafström uit Zweden de titel van kampioen verdedigen en in 1924 een medaille behalen. Bij de damescompetitie werd het kampioenschap gewonnen door Sonya Heni, een Noorse kunstschaatsster die een jaar voor de Olympische Spelen wereldkampioen werd. Bij het paarschaatsen pakten de Franse kunstschaatsers Pierre Brunet en Andre Joly goud. Oostenrijkse kunstschaatsers ontvingen twee zilveren en bronzen medailles.

In de teamcompetitie, zoals in de Spelen van 1924, wonnen de atleten van Noorwegen, met 93 punten (15 medailles, waarvan 5 gouden, 5 zilveren en 5 bronzen). Op de tweede plaats stonden de Amerikanen, die 45 punten behaalden (6 medailles: 2 gouden, 2 zilveren en 2 bronzen). De derde plaats werd ingenomen door de atleten van Zweden, die 35 punten verdienden (5 medailles: 2 gouden, 2 zilveren en 1 bronzen).