Wie Is Usain Bolt?

Korteafstandslopers uit Jamaica zijn de meest waarschijnlijke kanshebbers om elke competitie waarin ze strijden te winnen. De beroemdste atleet in deze cross-country disciplines - Usain St. Leo Bolt - vertegenwoordigt ook dit kleine eiland in het Caribisch gebied.

Wie is Usain Bolt?

Usain wordt 26 op 21 augustus 2012. Vier jaar geleden viel die persoonlijke datum op een rustdag tussen de twee laatste races van de vorige Olympische Spelen, die toen in Peking werden gehouden. Die verjaardag zal zeker worden herinnerd door de atleet in de helderste kleuren - op 20 augustus won hij Olympisch goud op de 200 meter race, terwijl hij het wereldrecord van de beroemde Amerikaan Michael Johnson brak. En op 22 augustus vond de estafettewedstrijd plaats, die het Jamaicaanse team dankzij de inspanningen van Bolt ook won met een nieuw wereldrecord. Naast deze twee gouden medailles op de Olympische Spelen in Peking heeft de fenomenale loper ook goud op de 100 meter, eveneens gewonnen met een wereldrecord.

Vóór de Olympische start van 2008 had de sportbiografie van de zwarte reus (hoogte - 1 meter 95 cm) twee gouden en zilveren prijzen op de Wereldkampioenschappen voor jongeren, vier gouden medailles voor een vergelijkbare competitie voor jonge atleten in Midden-Amerika, goud en zilver op de Pan-Amerikaanse Jeugdspelen. In de "senior" categorieën vóór de Olympische Spelen in Peking, behaalde Usain Bolt tweemaal de tweede plaats op de Wereldkampioenschappen en werd eenmaal de eerste op de Midden-Amerikaanse kampioenschappen. En na de zomerspelen in China vulde de atleet zijn collectie aan met vijf gouden medailles van de wereldkampioenschappen en nog twee wereldrecords. Tien keer werd hij uitgeroepen tot beste atleet van het jaar volgens versies van verschillende organisaties, waaronder de International Association of Athletics Federations IAAF. Voor de Olympische Spelen in Londen bekleedt Bolt de hoogste positie in de rating van deze vereniging. Het is niet verrassend dat Usain niet alleen naar de Spelen van 2012 kwam om te strijden voor de prijzen, maar ook om een record van 9,4 seconden op de 100 meter te vestigen en twee keer de afstand in 19 seconden af te leggen. Hoewel hij in het Jamaicaanse team een zeer waardige concurrent heeft - Johan Blake haalde Bolt tweemaal in bij de start van het nationale kampioenschap.