Biatlonteam Heren Pakte Goud Op De Estafette

Het Russische biatlonteam heeft al 30 jaar geen gouden medailles meer gewonnen in estafettewedstrijden. Op de Olympische Spelen in Sochi konden ze bewijzen dat hun team de beste is in dit soort programma's.

Estafette winnaars

Aan de vooravond van de laatste dag van de Olympische Spelen in Sochi konden Russische biatleten hun fans echt verrassen. Het herenteam won de gouden medaille in de meest prestigieuze race - de estafette. Dezelfde overwinning hielp het Russische team om de leidende eerste plaats in het medailleklassement te behalen.

Deze race bleek erg vermakelijk, want het geschil over medailles duurde tot de laatste minuut van de competitie. Gedurende de race wisselden de leiders vaak, biatlon is immers geen voorspelbare sport. De resulterende gouden medaille bleek de eerste Olympische medaille in de estafetteloop voor Rusland te zijn. Inderdaad, de laatste keer dat een dergelijke medaille alleen door Sovjetatleten werd gewonnen in 1988, in Calgary.

De eerste die rende was Alexei Volkov, die een goede zet kon laten zien en de leiders van de race niet losliet - de Noren, die vol vertrouwen naar de vierde etappe van de estafette gingen. Door missers tijdens de tweede opname eindigde Volkov als vijftiende, maar bij het passeren van de estafette kon hij het gat verkleinen tot 16 seconden.

De tweede Russische biatleet was Evgeny Ustyugov, die 24 seconden achter eindigde. Op dat moment leek het erop dat de Noren definitief hun gouden medaille zouden pakken, vooral omdat de olympisch kampioenen Bjoerndalen en Svendsen al in de laatste twee etappes liepen.

De derde etappe werd toevertrouwd aan Dmitry Malyshko, die dit seizoen niet erg stabiel was. Deze race bleek een succes voor hem, aangezien hij de vuurlinies bijna vlekkeloos wist te overwinnen en ook een goede zet liet zien. Malyshko gaf het stokje door aan Shipulin als derde en verloor 16 seconden van de leider.

Anton Shipulin werd een echte held in deze race. Ondanks twee penalty's in de eerste schietbaan kon hij zich concentreren en vanaf de tribune zuiver schieten. Bovendien stond hij de verhuizing naar de Duitse Shemp niet toe, die als eerste de schietbaan verliet. Anderhalve kilometer voor de finish wist Shipulin de Duitse atleet te omzeilen en aan de finish deed hij zijn best om zo'n langverwachte medaille te behalen.

De vertegenwoordigers van Duitsland werden de zilveren medaillewinnaars van de estafette en de Oostenrijkers ontvingen het brons. Het is vermeldenswaard dat het biatlonteam voor heren in totaal 8 strafpunten heeft gemaakt, wat aanzienlijk meer is dan teams uit andere landen.